Składniki :) ( można dostosować do siebie )
-kalarepa
-marchewka
-pietruszka
-seler
-grzyby mung
-fasola czerwona
-botwinka ( u nas liście)
-mięso ( w naszym przypadku indyk i karkówka ) w wersji dla wegetarian może byc tylko z fasolą lub dodać jeszcze soję lub ciecierzycę :)
-pasta carry czerwona , ale może być też zielona
-odrobina oliwy z oliwek
-pieprz cayenne
-kolendra (cała)
-trawa cytrynowa
-pieprz kolorowy
-chili papryczka i przyprawy
-cebula ( czerwona i biała )
-czosnek
-makaron ryżowy nitki ( u nas z brązowego ryżu)
-kostka chińska
-przyprawy do potraw chińskich
-czosnek granulowany
-fix do potraw chińskich
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy i mieszamy z pastą carry wraz z oliwą z oliwek.Następnie dajemy na patelnie i wraz z cebulką smażymy już bez tłuszczu.Co jakiś czas podlewamy wodą i dusimy mięso do miękkości.W międzyczasie kroimy lub trzemy warzywa i wrzuca,y do dużego garnka ,następnie dodajemy przyprawy ,kostkę i zalewamy wodą tak do 3/4 wysokości i czekamy aż się zagotuje wszystko.Gdy właśnie wszystko w garnku się zagotuję , dodajemy mięso do garnka i jeszcze chwilę gotujemy ( warzywa mają być miękkie , ale mogą być też lekko twarde , a mięso powinno się "rozpadać").Kiedy już wszystko się gotuje stawiamy wodę i przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu:) Kiedy makaron będzie gotowy można wszystko wykładać na talerz.
Makaron jest przykryty :)
Smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda, a lista składników- imponująca! chyba kiedyś zrobię w porze obiadowej bądź kolacyjnej, bo odkrywanie nowych smaków jak najbardziej leży w mojej naturze ;)
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie! Przepis zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńGrzyby mung to drogi interes, ale jakże pyszny :)
Na obiad w sam raz, zapiszę sobie :) ♥
OdpowiedzUsuńSmaczny misz-masz widzę :) Przepadam za kuchnią azjatycką, a ta zupa przedstawia się zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńoo, bardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy!
OdpowiedzUsuńA co do kwestii poruszonej kilka postów wcześniej:
"Ja zrozumiem jeśli już komuś mój blog i śniadania się znudziły i przestanie tu wpadać bo zwyczajnie będzie mu szkoda czasu gdyż nie ma tu nic takiego , ale jest to moje."
Tak to jest Twoje i dlatego warto kontynuować, bo jeśli blog ma długo istnieć trzeba prowadzić go dla siebie, a nie dla innych :). Owsiana dobra na wszystko.
Dziękuję za wizytę!